2010. január 3., vasárnap

Szakmai délután 2010.01.08 péntek 16:00-

Időpont: 2010.01.08 (péntek) 16:00

Helyszín: Kenézy kórház Debrecen
Téma: Gerincsérv (többek kérésére szűkítettük a témát)

Az előadónk:
dr. Molnár Levente főorvos úr, Kenézy Gyula Kórház, Debrecen

Többen jelezték, hogy a gerincsérv érdekelné őket, hogy maradjunk csak ennél a témánál. Az eddigi kéréseket, kérdéseket összefoglalom, de jöhet a többi is! :))

Megpróbáltam csoportosítani:

  1. A gerinsérvesedés folyamata, sérv fokozatai, előboltosulás, sérv, kiszakadt sérv stb.
  • Mi okozza a fájdalmat? Milyen gyakori a gyulladásos (kémiai) ok és mennyire a mechanikai ok? (pl. mikor mehet meleg vízbe egy sérves beteg?)
  1. Gerincsérv mikor kell és mikor érdemes műteni, mikor nem?
  • (műtét indikációi:)
    "Melyek azok a sérvtípusok amikor már mindenféleképpen javasolt a műtét és McKenzievel se kezeljük már. JÓ nyilván amikor már a bénulás a lábon fennáll és hólyag problémák vannak. De van-e olyan eset ami veszélyes és fel kell ismernünk ezeken kívül?"
  • Többen megíjjednek attól, hogyha kiderül, hogy kiszakadt sérvük van és arra hajlanak, hogy akkor ez biztosan azt jelenti, hogy műteni kell őket. Főorvos Úr szerint mi a valódi arány a kiszakadt sérvek közül amelyek tényleg javulnak műtét után?
  1. Milyen műtéteket alkalmaznak?
  • "Mi az a "koagulácuiós" műtét? A leggyakoribb műtétek felsorolása a beavatkozás mértéke szerint."
  • "...gerincsérv műtét menete konkrétan. Ha lenne róla fotó az is jó lenne. Tehát a műtét típusok és hogy milyen szöveteket vágnak át és mik lehetnek a komplikációk a műtét során. Honnan lehet tudni hogy esetleg nem jól sikerült a műtét?"
  • "milyen mechanikai változások történnek a műtétek után, amiket figyelembe kell venni a műtét után" " melyik műtét után mikor, mennyi milyen irányú terhelést lehet alkalmazni és milyet semmiképpen se?"
  1. Leggyakoribb műtét utáni komplikációk, szövődmények
  • Mikor kell újra műteni egy sérvműtött beteget? Milyen gyakori a műtéti heg okozta problémák, hogyan előzhetők meg?
  1. Műtét utáni rehabilitáció
  • Van-e ajánlott protokoll? Mikortól jó úszni, biciklizni, futni...?


"Mi kértük, hogy a törések illetve a gerincsérv legyen a fő téma, de Ő kérte, hogy legyünk még konkrétabbak. Szóval, ha van ötlet, írjatok.
Azon is gondolkodtunk, hogy talán lehetne 2 előadás is ebben a témában. Így jobban ki tudnánk vesézni."

Sokat segít az előadásban ha előre megkülditek a kérdéseiteket és javaslataitokat. Az előadások azt szeretnénk, hogy rövidek és velősek legyenek max. 30 perc és gyakorlatban használhatóak legyenek de ez a ti hozzájárulásotoktól nagyban függ (kérdéseket, problémás eseteket hozzatok!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése